Het behouden van balans kan soms een uitdaging zijn. U voelt zich misschien minder stabiel, maar valpreventie kan hierbij helpen. Het is nooit te vroeg om hierover na te denken, zelfs als u er nu nog geen behoefte aan heeft. Valpreventie zorgt voor uw veiligheid en zekerheid.

Hier zijn 10 tips om vallen te voorkomen. Deze eenvoudige maatregelen kunnen uw zelfvertrouwen thuis vergroten en bijdragen aan uw welzijn.

Wat is valpreventie?

Valpreventie omvat alle acties die u onderneemt om te voorkomen dat u valt. Dit kan variëren van fysieke oefeningen om fit te blijven, tot het aanpassen van uw huis. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van goed passende schoenen, en het veilig vastmaken van matjes en kabels.

Waarom is valpreventie belangrijk?

Elk jaar belanden veel 65-plussers in het ziekenhuis door vallen. Dit kan leiden tot pijnlijke verwondingen zoals verstuikingen, kneuzingen of zelfs botbreuken. Daarnaast kan een val angst en schaamte veroorzaken, waardoor mensen minder durven te bewegen en zelfs hun huis niet meer uit durven.

Oorzaken van vallen

Vallen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zowel lichamelijk als omgevingsgerelateerd. Verminderde spierkracht maakt het moeilijker om evenwicht te bewaren, terwijl een slechtere balans het stabiel staan en bewegen bemoeilijkt. Aandoeningen zoals artritis veroorzaken pijn en stijfheid, wat de kans op vallen vergroot. Slecht zicht bemoeilijkt het inschatten van diepte en afstand. Ziekten zoals dementie en Parkinson beïnvloeden het evenwicht en de coördinatie.

10 Tips voor valpreventie

  1. Gezonde Voeding: Eet gevarieerd en gezond om uw lichaam sterk te houden.
  2. Regelmatige Oefeningen: Beweeg regelmatig om uw spieren sterk te houden. Een wandeling in het park kan al veel doen.
  3. Gezondheids- en Medicijnencheck: Bezoek regelmatig uw huisarts en apotheek om uw gezondheid en medicijngebruik te controleren.
  4. Bewuste Levensstijl: Maak gezonde keuzes in uw dagelijks leven.
  5. Thuiszorg: Vraag hulp van thuiszorg voor dagelijkse taken zoals schoonmaken en eten klaarmaken.
  6. Huishoudelijke Hulp: Een huishoudelijke hulp kan helpen met schoonmaken en andere zware taken.
  7. Maaltijdservice: Diensten zoals Tafeltje Dekje bezorgen maaltijden aan huis, zodat u niet zelf hoeft te koken.
  8. Thuisbezorgservice: Supermarkten bieden bezorgdiensten aan, zodat u niet met zware boodschappen hoeft te sjouwen.
  9. Hulpmiddelen: Gebruik persoonlijke alarmsystemen zoals de SOS-knop of het alarmhorloge van mijnSOS voor extra veiligheid.
  10. Praktische Aanpassingen: Maak uw huis veiliger met kleine aanpassingen zoals het vastzetten van matjes en het verwijderen van obstakels.

Voorkom vallen

Met deze tips verkleint u de kans op vallen en blijft u vitaal en alert. Mocht u toch vallen, dan kan een persoonlijk alarmsysteem van mijnSOS snel hulp inschakelen. Dit geeft een veilig gevoel voor u en uw omgeving.